marxoudi_web1ekfrasi_logolhs_logo

 

Η ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΕΞΟΔΟΣ

Σαν πληρωμένη με χρυσάφι από τις δυνάμεις του τουρκικού βαθιού κράτους, του τουρκικού και τουρκοκυπριακού εθνικισμού, ήλθε η απόφαση της κυπριακής βουλής για τον γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Πληρωμένη με χρυσάφι απόφαση για να κάνει πια η τούρκικη και τουρκοκυπριακή αντίδραση ότι θελήσουν: να στιγματίσουν τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις της λύσης, να τους αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα για παραπέρα συμβιβασμούς, να μην μπορούν να δεχτούν κατάργηση των εγγυήσεων, ούτε καν τροποποίηση τους.

Τα κατάφερε διάνα το πατριωτικό μέτωπο με την βοήθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αλλά τελικά και με την κάλυψη που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στην απόφαση λέγοντας ότι «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να αμφισβητήσει τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς…».  Και ακόμα πιο πρόσφατα, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ότι «έχει τον τρόπο να αντιδράσει αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θέσει το θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος… ».

Πόσο όμως ειλικρινείς μπορεί να φαίνονται οι προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στους τουρκοκύπριους, όταν θέλει να γιορτάζει το ενωτικό δημοψήφισμα που αποτέλεσε την σημαία της ελληνοκυπριακής εθνικιστικής παραφροσύνης στα εγκλήματα που διέπραξε ενάντια στους τουρκοκύπριους και στην κυπριακή δημοκρατία;

Πρώτης τάξης ήταν οι υπηρεσίες του ελληνοκυπριακού πατριωτικού μετώπου στην τούρκικη και τουρκοκυπριακή αντίδραση και όλη την προηγούμενη περίοδο. Αναδείκνυε την ένταση στο αιγαίο και τις προβληματικές δηλώσεις Ερτογαν σε σχέση με το Κυπριακό για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι συνομιλίες και η διαδικασία ειρήνης έπρεπε να σταματήσουν. Λες και η ένταση ήταν αποτέλεσμα του ότι ο Ερτογάν πίστεψε ότι δεν τον φοβούμαστε και ήταν καιρός να καταλάβει την αποφασιστικότητα και τον «πατριωτισμό» μας για να συμμαζευτεί. Και να… επέλθει ειρήνη και λύση.

Καθόλου άσχετη δεν είναι, τόνιζε το πατριωτικό μέτωπο, «η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, από τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς η Τουρκία, απροκάλυπτα πλέον, συνδέει τη λύση με τις γεωπολιτικές, γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές της επιδιώξεις». 

Πολύ πιθανόν. Και ακόμα πιο πιθανόν είναι ότι αυτή η κλιμάκωση είναι πολύ σχετική με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, την κρίση και την προσπάθεια Ερτογάν να αποπροσανατολίσει, πείθοντας τον Τουρκικό λαό ότι υπάρχουν πολύ πιο επικίνδυνοι εχθροί από τον ίδιο. Και όλα όσα κάνουν οι ελληνοκύπριοι πατριώτες, από την υπόσκαψη των συνομιλιών μέχρι την απόφαση για γιορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος, είναι η καλύτερη υπηρεσία στον Ερτογάν.

Η επανάληψη από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Τουρκές, τονίζουν οι πατριώτες, του Δόγματος Νταβούτογλου για την Κύπρο, «ότι κι αν ακόμα δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι η Τουρκία θα έπρεπε να έχει λόγο, ρόλο και έλεγχο στην Κύπρο, αποκαλύπτει τη συνολική τουρκική θεώρηση για τη λύση του Κυπριακού. Και ερμηνεύει την εμμονή σε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων» Και το λογικό συμπέρασμα των πατριωτών είναι ότι η εμμονή τους σε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων πρέπει να απαντηθεί με το να κάνουν οι ελληνοκύπριοι τις εγγυήσεις και την παραμονή στρατευμάτων κόκκινη γραμμή. Έτσι θα καταργηθούν οι εγγυήσεις και θα λυθεί το κυπριακό.

Όσα υποστηρίζει το ελληνοκυπριακό πατριωτικό μέτωπο, είναι ότι καλύτερο στους σχεδιασμούς της τούρκικης και τουρκοκυπριακής αντίδρασης.

Εκείνο που είναι εντελώς έξω από τους σχεδιασμούς της, τους αντιστρατεύεται κάθετα, είναι αυτό που το συνδικάτο της ΠΕΟ και τα δικοινοτικά κινήματα ειρήνης προσπαθούν να κάνουν: Το κτίσιμο κοινού μετώπου με τα τουρκοκυπριακά συνδικάτα και τις δυνάμεις της ειρήνης, αυτό που χαρακτηρίζεται σαν προδοσία από το πατριωτικό μέτωπο. Αν μάλιστα αυτό το μέτωπο κατέληγε και σε κοινές θέσεις πάνω στο ζήτημα των εγγυήσεων και άλλων κόκκινων για τους εθνικιστές γραμμών, και κινητοποιούσε τον κόσμο πάνω σε αυτές, τότε πραγματικά θα υπήρχε πρόβλημα για την αντίδραση και στις δύο πλευρές, που τόσο έχουν ανάγκη η μια την άλλη.

 

Σωτήρης Βλάχος
17.2.2017